RH Jereb

slika

Zadnji dan za plačilo dohodnine

Danes je zadnji dan, da tisti, ki ste informativni izračun prejeli v prvem svežnju (odposlan 31. marca), doplačate premalo plačano dohodnino. Če boste rok zamudili, bodo začele teči zamudne obresti. Kolikšne so, lahko izračunate z računalom na eDavkih. Tistim, ki so zoper informativni izračun vložili ugovor (rok je potekel 30. aprila), zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.
 
Sicer pa je Durs včeraj obvestil, da je 4.873 zavezancem, ki so bili upravičeni do vračila dohodnine, pomotoma nakazal dvojni znesek vračila. Če niste prepričani, ali ste prejeli dvojno vračilo dohodnine, lahko to preverite na spletni strani eDavki. Davčna uprava poziva tiste, pri katerih neupravičeno plačilo presega pet evrov, naj vsoto vrnejo, nižjih zneskov ni treba vračati, saj jih bo Durs vzel nazaj pri naslednji davčni odmeri.
 
Davčna uprava bo danes odposlala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine. To pomeni, da pošiljko v poštnem nabiralniku pričakujte od ponedeljka, 2. junija. V tej tranši boste predvsem tisti, ki ste uveljavljali vzdrževane družinske člane, ki ste dosegali dohodke iz dejavnosti ter tisti s katastrskimi dohodki. Rok za ugovor zoper informativni izračun je za drugi sveženj 30. junij, rok za doplačilo dohodnine pa 30. julij. Preplačano dohodnino vam bo Durs vrnil do 25. julija. 

Objavljeno v časniku Finance 104/2014
 
You are here: