RH Jereb

slika

Davčne blagajne dokončno potrjene

Državni zbor je ponovno odločil: davčne blagajne boste morali imeti vsi, ki poslujete z gotovino in morate izdajati račune. In to najkasneje 2. januarja prihodnje leto.
 
Spomnimo,  17.7.2015 je državni svet izglasoval veto na zakon o davčnem potrjevanju računov, ki prinaša obveznost davčnih blagajn, neposredno povezanih s finančno upravo, hkrati pa tudi kazni za kupce, ki ne bodo hranili računov (40 evrov) do izhoda iz poslovnega prostora oziroma do poteka garancije, če gre za dela na domu. Poslanci so zato 20.07.2015 v približno enourni seji o davčnih blagajnah glasovali ponovno in zakon dokončno potrdili.

Najpomembnejše točke, ki jih je potrebno vedeti o prihajajočih davčnih blagajnah:

Kaj je davčna blagajna?

 1. To je blagajna, ki je prek elektronske povezave, v tem primeru interneta, neposredno povezana s finančno upravo (Furs).
 
Za koga bo obvezna?

 2. Davčne blagajne bodo morali imeti vsi, ki poslujejo z gotovino in za svoje storitve izdajajo račune. Izjema so kmetje, ki jim za prodajo kmetijskih izdelkov iz osnovne dejavnosti ni treba izdajati računov.
 
Če boste poleg osnovne kmetijske dejavnosti opravljali še dopolnilno dejavnost na kmetiji, za katero zdaj morate izdajati račune, boste seveda za te račune morali imeti pripravljeno davčno blagajno, če so seveda ti računi plačani z gotovino.
 
Kaj šteje za gotovinsko plačilo?
 
3. Za gotovinsko plačilo šteje vsako plačilo, ki ni nakazilo na transakcijski račun, torej je gotovinsko plačilo tudi plačilo z debetno ali kreditno kartico.
 
Kako bo delovala davčna blagajna?
 
4. V trenutku potrditve računa se bo blagajna povezala z informacijskim sistemom Fursa, ta bo računu dodelil številko, ki se bo izpisala na računu. Postopek naj bi trajal od dve do tri sekunde.
 
Bo obvezna tudi za tiste, ki izdajo nekaj računov na mesec?
 
5. Če vam stranke z gotovino plačajo le nekaj računov na dan ali celo na mesec, vam bo Furs omogočil spletni dostop do davčne blagajne v obliki aplikacije na eDavkih.
 
Kaj pa, če nimate internetne povezave?
 
6. Če poslujete na območju, kjer ni internetne povezave, boste o tem morali dobiti potrdilo agencije za komunikacijska omrežja in storitve, ki bo veljalo leto dni. V tem primeru lahko uporabljate vezano knjigo računov.
 
Kdor bo uporabljal vezano knjigo računov, bo moral podatke o računih vseeno prek e-povezave poslati davkarjem v desetih dneh.
 
Od kdaj bo treba imeti davčno blagajno?
 
7. Davčno blagajno bo treba imeti od 2. januarja 2016, lahko pa jo boste uporabljali že od 1. decembra letos. Za tiste, ki za izdajanje računov uporabljajo vezano knjigo računov, velja prehodno obdobje, in sicer do konca leta 2017.
 
Koliko bo stala davčna blagajna?
 
8. Zakup opreme, primerne denimo za tržnice in potujoče trgovine, bo stal nekaj deset evrov na mesec za blagajno, treba pa je upoštevati še strošek za internetno povezavo. Če uporabljate vezane knjige računov in nameravate kupiti davčno blagajno, boste odšteli več sto evrov.
 
Kolikšne bodo kazni?
 
9. Kazni imajo velik razpon, in sicer segajo od dva tisoč do 50 tisoč evrov, za hujše prekrške, denimo če davčnemu organu ne pošljete predpisanih podatkov o računu, gredo globe od štiri tisoč do 75 tisočakov.
 
Kakšne so kazni za kupce?
 
10. Zakon uvaja kaznovanje kupcev, če ne zadržijo računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Predvidena kazen je 40 evrov. V prvotnem predlogu je bil razpon kazni od 40 do 400 evrov.
 

Vir: Časnik Finance
 
You are here: